Πεδίο Διαπροσωπικών Σχέσεων

Περιγραφή

  • Το Πεδίο των Διαπροσωπικών Σχέσεων περιλαμβάνει εφαρμογές στηριζόμενες σε εμπειρική έρευνα για την αλληλεπίδραση του εαυτού με τον άλλο και αποβλέπουσες σε επιστημονικά τεκμηριωμένο και αξιολογήσιμο για την αποτελεσματικότητά του σχεδιασμό, πρώτον, συμβουλευτικών υπηρεσιών για το άτομο και τις σχέσεις, και δεύτερον, παρεμβάσεων στην κοινότητα με στόχους την ευαισθητοποίηση, θωράκιση, τον εμπλουτισμό ή/και την αλλαγή των αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών περί το σχετίζεσθαι.
    • Συγκεκριμένα παραδείγματα αποτελούν: (α) οι ποικίλες μορφές σχέσεων, π.χ. οι φιλίες, ο γάμος και η οικογένεια, υπό τις παραδοσιακές και αναδυόμενες μορφές τους, οι σχέσεις στην τρίτη ηλικία, οι πολυπολιτισμικές/πολυφυλετικές σχέσεις και οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, (β) η γνωστικο-συναισθηματική δομή και οι φάσεις των σχέσεων (έλξη, δημιουργία, συντήρηση, διάλυση, σχεσιακή αποκατάσταση ή/και επούλωση των τραυμάτων των μελών), (γ) οι διεργασίες των σχέσεων, π.χ. συναίσθημα, σύναψη δεσμού, ερωτική αγάπη, σεξουαλικότητα, εγγύτητα, επικοινωνία, διατήρηση, σύγκρουση, ρόλοι, ταυτότητες, αλληλεξάρτηση, (δ) οι δοκιμασίες των σχέσεων, π.χ. εξωδυαδικές σχέσεις, ζήλεια, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, εξάρτηση, ανία, κατάθλιψη, απώλεια, χωρισμός, απομόνωση, μοναξιά, στιγματισμός, περιθωριοποίηση, διαφορετικότητα, (ε) η μοναχικότητα, (στ) οι σχέσεις και η σύνδεσή τους με τη σωματική, ψυχική υγεία και ευεξία, (ζ) η υγεία-πρόληψη και η σεξουαλική αγωγή από την οπτική των σχέσεων, (η) οι σχέσεις σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, οργανισμούς, κοινωνικά δίκτυα, μέσα δικτύωσης και ΜΜΕ, (θ) οι κοινωνικές αντιλήψεις περί σχέσεων και η κοινωνική πολιτική για την εκπαίδευση των ρόλων, των σχέσεων και των νέων μορφών τους (ι) τα περιεχόμενα και η τεχνογνωσία των συμβουλευτικών και διαχειριστικών παρεμβάσεων στις σχέσεις. Η παραπάνω μελέτη και ο σχεδιασμός συμβουλευτικών υπηρεσιών και παρεμβάσεων αφορά άτομα, σχέσεις και ομάδες που είτε επιθυμούν τη βελτιστοποίηση των διαφόρων πτυχών των διαπροσωπικών σχέσεων είτε την αντιμετώπιση και διαχείριση των δοκιμασιών και συνεπειών τους.

Μέλη

Ο Παναγιώτης Κορδούτης είναι Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του ΕΕΨ.

Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας). Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ψυχολογία, University of California, Santa Barbara, Department of Psychology, ΗΠΑ. Είναι Διδάκτορας στην Ψυχολογία, University of California, Santa Barbara, Department of Psychology, ΗΠΑ.

Ενδεικτικές Δημοσιεύσεις

Kordoutis, P. (2013). Love, sex and risk. In L. Bormans (ed.) The World Book of Love (pp. 294-297). Tielt, Belgium: Lannoo Publishers.